Wat is een septische tank

Wat is een septische tank

Inhoudsopgave artikel

In dit artikel ontdek je wat een septische tank is en waarom het een essentieel onderdeel is van de afvalwaterbehandeling in gebieden zonder riolering. Een septische tank is een ondergrondse tank die wordt gebruikt voor het behandelen van afvalwater afkomstig van huizen en gebouwen die niet zijn aangesloten op het reguliere rioleringsnetwerk.

Een septische tank functioneert door het afvalwater op te vangen en te scheiden in verschillende lagen. Het zwaardere afval, zoals slib en bezinksel, zinkt naar de bodem van de tank en vormt een sliblaag. Het gezuiverde water stroomt naar buiten en wordt vervolgens geabsorbeerd door de bodem.

De installatie van een septische tank moet zorgvuldig gebeuren om ervoor te zorgen dat deze correct functioneert. Het is daarom belangrijk om een professionele loodgieter in te schakelen die ervaring heeft met de installatie van septische tanks.

Naast het behandelen van afvalwater biedt een septische tank ook verschillende voordelen. Zo kan het gebruik van een septische tank kostenbesparend zijn, omdat er geen aansluiting op het rioleringsnetwerk nodig is. Bovendien zorgt een septische tank voor een verminderd waterverbruik, aangezien het gezuiverde water wordt hergebruikt in de bodem.

In België, Vlaanderen en Wallonië gelden specifieke regels en voorschriften voor de installatie, het onderhoud en het legen van septische tanks. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze regelgeving om problemen en boetes te voorkomen.

In de volgende secties zullen we dieper ingaan op de werking, het onderhoud, de voordelen, de regelgeving en de problemen met betrekking tot septische tanks. We zullen ook tips en advies delen om ervoor te zorgen dat je septische tank optimaal blijft functioneren.

Werking septische tank

Een septische tank is een belangrijk onderdeel van het afvalwatersysteem in gebieden zonder riolering. Het is essentieel om te begrijpen hoe een septische tank werkt en hoe deze correct geïnstalleerd moet worden om ervoor te zorgen dat het efficiënt en effectief zijn functie kan vervullen.

De werking van een septische tank is gebaseerd op een eenvoudig maar effectief proces. Afvalwater uit het huis stroomt de septische tank binnen via de inlaatpijp. Binnenin de tank wordt het afvalwater gescheiden in drie lagen: de drijflaag, de vloeistoflaag en de sliblaag.

De drijflaag, bestaande uit vet en andere drijvende stoffen, blijft aan de oppervlakte van het afvalwater drijven. De vloeistoflaag, ook wel effluent genoemd, bevindt zich tussen de drijflaag en de sliblaag. Het effluent stroomt vervolgens uit de septische tank via de uitlaatpijp naar de volgende fase van de afvalwaterbehandeling.

De sliblaag bevindt zich onderaan de septische tank en bestaat uit bezinkbaar organisch materiaal. Dit materiaal wordt afgebroken door bacteriën, waardoor het uiteindelijk wordt omgezet in slib, dat zich ophoopt op de bodem van de tank. Na verloop van tijd kan de sliblaag toenemen, waardoor het nodig is om de septische tank regelmatig te laten legen.

Een goede installatie van een septische tank is van groot belang om ervoor te zorgen dat het systeem goed functioneert. Bij de installatie moet rekening worden gehouden met factoren zoals de locatie van de tank, de grootte van de tank en de juiste aansluiting op het afvoersysteem. Het is raadzaam om een professionele loodgieter in te schakelen voor de installatie van een septische tank om ervoor te zorgen dat aan alle vereisten en regels wordt voldaan.

Een goed begrip van de werking van een septische tank en de juiste installatie ervan zijn essentieel voor een effectieve afvalwaterbehandeling. In de volgende sectie zullen we ons richten op het onderhoud van een septische tank en het belang van regelmatige lediging.

Onderhoud septische tank

Om ervoor te zorgen dat een septische tank goed blijft functioneren, is regelmatig onderhoud essentieel. Een van de belangrijkste onderhoudstaken is het ledigen van de septische tank. Het tijdig ledigen van de tank voorkomt overstromingen, verstoppingen en andere problemen die kunnen optreden wanneer de tank vol is.

Het ledigen van een septische tank moet worden uitgevoerd door een professionele loodgieter die ervaring heeft met het onderhoud van septische tanks. Een ervaren loodgieter kan de tank grondig legen en eventuele problemen identificeren voordat ze ernstig worden.

Naast het ledigen van de tank zijn er ook andere vormen van onderhoud die nodig zijn om ervoor te zorgen dat de septische tank optimaal blijft werken. Dit kan variëren van het controleren van de inlaat en uitlaat van de tank tot het onderhouden van de sliblaag. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om verstoppingen, geurhinder en andere problemen te voorkomen.

Als het gaat om onderhoud van de septische tank, is het vinden van een betrouwbare loodgieter van essentieel belang. Een goede loodgieter zal niet alleen de tank grondig legen, maar ook advies geven over hoe u uw septische tank kunt onderhouden en problemen kunt voorkomen. Hier zijn enkele tips voor het vinden van een betrouwbare loodgieter:

 • Vraag om aanbevelingen van vrienden, buren of familieleden die ook een septische tank hebben.
 • Zoek naar gecertificeerde loodgieters met ervaring in het onderhoud van septische tanks.
 • Vergelijk prijzen en vraag om offertes voordat u een loodgieter inhuurt.
 • Zorg ervoor dat de loodgieter de juiste vergunningen en verzekeringen heeft.

Door regelmatig onderhoud uit te laten voeren en een betrouwbare loodgieter in te schakelen, kunt u ervoor zorgen dat uw septische tank optimaal blijft functioneren en problemen worden geminimaliseerd.

Voordelen septische tank

Een septische tank biedt niet alleen de mogelijkheid om afvalwater te behandelen, maar heeft ook verschillende voordelen. Hieronder bespreken we enkele voordelen van het gebruik van een septische tank:

 1. Kostenbesparing: Door het gebruik van een septische tank kunt u besparen op de kosten van aansluiting op een openbare riolering. Dit kan vooral gunstig zijn in gebieden zonder rioleringssysteem. Bovendien zijn de onderhoudskosten van een septische tank over het algemeen lager dan die van openbare rioleringssystemen.
 2. Verminderd waterverbruik: Een septische tank kan helpen om het waterverbruik te verminderen. Het water dat wordt gebruikt in een septische tank wordt namelijk gefilterd en gerecycled, waardoor het opnieuw kan worden gebruikt in uw huishouden. Dit kan leiden tot aanzienlijke waterbesparingen op de lange termijn.
 3. Milieuvriendelijkheid: Het gebruik van een septische tank draagt bij aan een milieuvriendelijkere afvalwaterbehandeling. Door het afvalwater decentraal te behandelen, wordt het aantal transportbewegingen van afvalwater verminderd, wat resulteert in een vermindering van de CO2-uitstoot. Bovendien kan het gezuiverde water uit de septische tank worden hergebruikt voor irrigatiedoeleinden, waardoor de behoefte aan vers water wordt verminderd.

Daarnaast biedt een septische tank ook specifieke voordelen voor de Belgische regio’s. In Vlaanderen en Wallonië zijn er namelijk gebieden zonder openbare riolering, waar een septische tank een ideale oplossing kan zijn voor een efficiënte afvalwaterbehandeling.

Door gebruik te maken van een septische tank kunt u niet alleen besparen op kosten, maar ook bijdragen aan een duurzamere omgeving. De voordelen van een septische tank zijn zowel financieel als ecologisch van aard, waardoor het een waardevolle keuze is voor afvalwaterbehandeling in gebieden zonder riolering.

Septische tank regelgeving

Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de regelgeving met betrekking tot septische tanks. Het naleven van de juiste regelgeving zorgt ervoor dat de installatie, het onderhoud en het legen van de septische tank op de juiste wijze worden uitgevoerd. In deze sectie zullen we de relevante regelgeving bespreken en uitleggen wat de vereisten zijn voor het voldoen aan de regelgeving.

“In Nederland zijn er specifieke voorschriften en regels opgesteld voor septische tanks. Deze regels zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de afvalwaterbehandeling op een veilige en milieuvriendelijke manier wordt uitgevoerd.”

Bij het installeren van een septische tank moeten bepaalde voorschriften in acht worden genomen. Zo moeten de afmetingen van de tank voldoen aan de gestelde normen en moet deze op de juiste locatie worden geplaatst. Bovendien moeten de toevoer- en afvoerleidingen op de juiste wijze worden geïnstalleerd om een goede werking van de septische tank te garanderen.

Voor het onderhoud van een septische tank gelden ook specifieke regels. Het regelmatig ledigen van de tank is een vereiste om verstoppingen en andere problemen te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om de tank te controleren op eventuele lekkages en om het slibniveau te monitoren, conform de regelgeving.

Daarnaast zijn er mogelijk subsidies of financiële ondersteuning beschikbaar voor de installatie, het onderhoud en het legen van septische tanks. Het is raadzaam om informatie in te winnen bij de lokale overheid of bij specifieke instanties die zich bezighouden met afvalwaterbehandeling.

Belangrijkste punten

 • Zorg ervoor dat de installatie van de septische tank voldoet aan de gestelde normen en voorschriften.
 • Vergeet niet regelmatig onderhoud te plegen en de tank tijdig te legen.
 • Controleer of er subsidies of financiële ondersteuning beschikbaar zijn voor de installatie en het onderhoud van de septische tank.

septische tank regelgeving

Het naleven van de septische tank regelgeving is van groot belang om ervoor te zorgen dat de afvalwaterbehandeling op een veilige en milieuvriendelijke manier plaatsvindt. Door op de hoogte te zijn van de specifieke voorschriften en vereisten, kun je ervoor zorgen dat jouw septische tank optimaal functioneert en aan alle verwachtingen voldoet.

Septische tank problemen

Ondanks regelmatig onderhoud kan een septische tank te maken krijgen met problemen. In deze sectie bespreken we veelvoorkomende problemen zoals verstoppingen, geurhinder en lekkages, evenals mogelijke oplossingen voor deze problemen. We zullen ook advies geven over wanneer het nodig is om een professionele loodgieter in te schakelen.

Wanneer je te maken krijgt met septische tank problemen, kunnen deze variëren van kleine verstoppingen tot meer ernstige lekkages. Een veelvoorkomend probleem is een verstopte septische tank, wat kan leiden tot problemen met de afvoer van afvalwater. Dit kan resulteren in overstromingen in de tuin of zelfs binnen in huis.

“Een verstopping in de septische tank kan verschillende oorzaken hebben, zoals ophoping van slib of vreemde voorwerpen die niet afgebroken kunnen worden. Het is belangrijk om deze verstoppingen tijdig op te lossen om verdere problemen te voorkomen.”

Een andere veelvoorkomend probleem is geurhinder. Een slecht functionerende septische tank kan een onaangename geur verspreiden in en rondom het huis. Dit kan zorgen voor overlast en ongemak voor jou en je gezin. Het is belangrijk om de oorzaak van de geurhinder te identificeren en deze zo snel mogelijk op te lossen.

Snel en doeltreffend oplossen van septische tank problemen

 • Als je te maken hebt met een verstopte septische tank, probeer dan niet zelf de verstopping te verhelpen. Het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen kan de septische tank beschadigen en verdere problemen veroorzaken. Schakel in plaats daarvan een professionele loodgieter in die ervaring heeft met het oplossen van septische tank problemen.
 • Om geurhinder in verband met de septische tank te verminderen, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te laten voeren. Het ledigen van de septische tank en het reinigen van de leidingen kan helpen om de geurhinder te verminderen.
 • Voorkom het doorspoelen van verontreinigende stoffen zoals vet, olie, chemicaliën en vochtige doekjes. Deze kunnen de werking van de septische tank verstoren en problemen veroorzaken.

Als je te maken hebt met septische tank problemen waar je zelf geen oplossing voor kunt vinden, is het verstandig om een professionele loodgieter in te schakelen. Zij hebben de kennis en ervaring om de problemen snel en efficiënt op te lossen, zodat jouw septische tank weer optimaal kan functioneren.

Septische tank legen

Het onderhoud van een septische tank omvat ook het regelmatig legen van de tank. Het legen van een septische tank is een essentieel onderdeel van het behoud van de goede werking van het systeem. Het proces van het legen van een septische tank is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Daarom is het belangrijk om een professionele loodgieter in te schakelen voor deze taak.

Wanneer een septische tank vol raakt, is het tijd om deze te legen. Het legen van de tank omvat het verwijderen van de opgebouwde sliblaag en vaste resten die zich in de tank hebben opgehoopt. Dit proces moet zorgvuldig worden uitgevoerd om mogelijke schade aan de tank en het rioleringssysteem te voorkomen.

Het is van cruciaal belang om een professionele loodgieter in te schakelen voor het legen van een septische tank. Een ervaren loodgieter heeft de juiste kennis, vaardigheden en apparatuur om dit proces op een veilige en efficiënte manier uit te voeren. Ze zullen de tank grondig legen en ervoor zorgen dat alle afvalstoffen correct worden afgevoerd.

Daarnaast is het legen van een septische tank ook een goed moment om de tank te inspecteren op eventuele problemen. Een professionele loodgieter kan de tank controleren op verstoppingen, lekkages of andere mogelijke complicaties. Op deze manier kunnen problemen vroegtijdig worden opgespoord en gerepareerd, waardoor verdere schade aan het rioleringssysteem wordt voorkomen.

Naast het legen van de septische tank, speelt het onderhoud van de riolering ook een belangrijke rol in het behoud van een goed functionerend systeem. Regelmatig riool ontstoppen is noodzakelijk om verstoppingen in het rioleringssysteem te voorkomen. Wanneer een riool verstopt raakt, kan dit leiden tot terugstromend water en andere ernstige problemen.

Om het legen van een septische tank en eventuele rioolontstoppingen te voorkomen, is het belangrijk om enkele basisrichtlijnen te volgen. Het vermijden van het doorspoelen van buitensporige hoeveelheden toiletpapier, chemische stoffen, vetten en oliën kan helpen om verstoppingen in het rioleringssysteem te voorkomen. Daarnaast kan periodiek onderhoud door een professionele loodgieter helpen bij het controleren en oplossen van mogelijke problemen voordat ze ernstig worden.

septische tank legen

Het legen van een septische tank is een taak die het beste kan worden overgelaten aan een professionele loodgieter. Ze hebben de kennis en ervaring om de tank veilig en efficiënt te legen, terwijl ze ook eventuele problemen kunnen opsporen en oplossen. Het is essentieel om regelmatig onderhoud uit te voeren en rioolontstoppingen te voorkomen om het goed functioneren van de septische tank en het rioleringssysteem te waarborgen.

Kosten septische tank legen Mons

De kosten van een septische tank legen in Mons kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst zijn er de initiële installatiekosten. Dit omvat de aanschaf van de septische tank zelf en het arbeidsloon voor de installatie. De prijs van de tank legen in Mons hangt af van de grootte en het materiaal waarvan deze is gemaakt. Over het algemeen kunnen de kosten voor de installatie van een septische tank in Mons variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s.

Naast de initiële installatiekosten zijn er ook de onderhoudskosten. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om de goede werking van de septische tank te garanderen. Dit omvat het inspecteren van de tank, het ledigen ervan en het controleren op eventuele problemen. De kosten voor onderhoud kunnen per regio verschillen, maar liggen in de regio Mons gemiddeld tussen de €100 en €300 per onderhoudsbeurt liggen.

Ten slotte zijn er de kosten voor een septische tank legen in Mons. Afhankelijk van het gebruik en de capaciteit van de tank, kan deze eens in de paar jaar of vaker geleegd moeten worden. Het legen van de tank moet altijd worden uitgevoerd door een professionele loodgieter om ervoor te zorgen dat het afvalwater op de juiste manier wordt afgevoerd. De kosten voor het legen van de septische tank variëren meestal van €150 tot €300, afhankelijk van de locatie en de grootte van de tank.

Om kosten te besparen met betrekking tot septische tanks, kunt u overwegen om offertes van verschillende loodgieters te vergelijken en te kiezen voor de meest voordelige optie. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om grotere problemen te voorkomen, wat u uiteindelijk op de lange termijn geld kan besparen.

FAQ

Wat is een septische tank?

Een septische tank is een ondergrondse installatie die wordt gebruikt voor de behandeling van afvalwater in gebieden zonder riolering. Het is een essentieel onderdeel van de afvalwaterbehandeling en zorgt ervoor dat het afvalwater op een veilige en efficiënte manier wordt verwerkt.

Hoe werkt een septische tank?

Een septische tank werkt door het scheiden van vaste stoffen, vetten en oliën van het afvalwater. Het afvalwater stroomt de tank binnen, waar de vaste stoffen naar de bodem zakken en een sliblaag vormen. Het gezuiverde water verlaat de tank via een uitlaatbuis. Het slib moet regelmatig worden verwijderd om verstoppingen en andere problemen te voorkomen.

Wat is het belang van onderhoud van een septische tank?

Regulier onderhoud van een septische tank is essentieel om ervoor te zorgen dat deze goed blijft functioneren. Het ledigen van de tank en het controleren op eventuele lekkages of verstoppingen helpt problemen te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om alleen geschikt afvalwater in de septische tank te lozen en geen schadelijke stoffen toe te voegen.

Wat zijn de voordelen van een septische tank?

Een septische tank biedt verschillende voordelen. Het behandelt afvalwater op een efficiënte manier, wat resulteert in een verminderd risico op vervuiling van bodem en water. Daarnaast kan een septische tank kostenbesparend zijn, omdat er geen aansluiting op het gemeentelijke rioolstelsel nodig is.

Wat zijn de regels en voorschriften voor septische tanks?

De regelgeving voor septische tanks kan per regio verschillen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de installatie-, onderhouds- en ledigingseisen voor septische tanks. Daarnaast kunnen er subsidies of financiële ondersteuning beschikbaar zijn voor de installatie of het onderhoud van een septische tank.

Welke problemen kunnen optreden bij een septische tank?

Een septische tank kan te maken krijgen met verschillende problemen, zoals verstoppingen, geurhinder en lekkages. Deze problemen kunnen vaak worden opgelost door het onderhoud van de tank en het inschakelen van een professionele loodgieter indien nodig.

Hoe wordt een septische tank geleegd?

Het legen van een septische tank moet worden uitgevoerd door een professionele loodgieter. Deze specialisten hebben de kennis en apparatuur om de tank veilig en efficiënt leeg te maken. Het is belangrijk om regelmatig een septische tank te laten legen om verstoppingen en andere problemen te voorkomen.

Wat zijn de kosten van een septische tank?

De kosten van een septische tank kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte van de tank, de locatie en eventuele extra benodigdheden. Naast de initiële installatiekosten moet je ook rekening houden met kosten voor onderhoud en het legen van de tank. Het is raadzaam om offertes bij verschillende loodgieters op te vragen om de beste prijs te vinden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest