Wat is een septische put

Wat is een septische put

Inhoudsopgave artikel

Een septische put is een essentieel onderdeel van het afvalwatersysteem van een huis. Het is een opslagtank die wordt gebruikt voor het behandelen en afbreken van huishoudelijk afvalwater. Hierdoor draagt het bij aan een gezonde leefomgeving en voorkomt het dat afvalwater schadelijke effecten heeft op het milieu.

Maar hoe werkt een septische put eigenlijk? Wanneer het huishoudelijk afvalwater de septische put binnenkomt, worden de vaste stoffen gescheiden van het vloeibare afval. De vaste stoffen zinken naar de bodem van de put en vormen een laag slib. Het vloeibare afval, ook wel effluent genoemd, blijft aan de oppervlakte en wordt via de uitlaatpijp naar het afvoersysteem afgevoerd.

De septische put bevat ook bacteriën en enzymen die helpen bij het afbraakproces van het afval. Deze micro-organismen breken het organische materiaal af, waardoor het afvalwater geleidelijk aan wordt gezuiverd voordat het in het milieu terechtkomt.

Een septische put speelt dus een cruciale rol in het afvoeren en behandelen van afvalwater op een efficiënte en milieuvriendelijke manier. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om ervoor te zorgen dat de put goed functioneert en verstoppingen worden voorkomen.

In het volgende gedeelte gaan we dieper in op het belang van het reinigen en legen van een septische put.

Septische put reinigen en leegmaken

Het regelmatig onderhouden en reinigen van een septische put is van groot belang om verstoppingen en andere problemen te voorkomen. Door je septische put tijdig te reinigen en leeg te maken, zorg je ervoor dat het afvalwater efficiënt wordt verwerkt en dat de put optimaal blijft functioneren.

Om je te helpen bij het reinigen en leegmaken van je septische put, geven we je graag enkele tips en advies:

 • Plan regelmatige onderhoudsbeurten: Om te voorkomen dat je septische put overvol raakt, is het belangrijk om regelmatig onderhoudsbeurten in te plannen. Dit kan variëren afhankelijk van het gebruik en de grootte van de put, maar doorgaans wordt aangeraden om dit eens in de twee tot vijf jaar te doen.
 • Schakel een professional in: Het reinigen en leegmaken van een septische put is geen eenvoudige klus en vereist specifieke kennis en apparatuur. Het is daarom raadzaam om een professioneel bedrijf in te schakelen dat gespecialiseerd is in het onderhoud van septische putten.
 • Vermijd toxische stoffen: Om de zuivering van het afvalwater niet te belemmeren, is het belangrijk om toxische stoffen zoals chemicaliën en oliën niet in het afvoersysteem te lozen.

Door regelmatig onderhoud en het reinigen en leegmaken van je septische put, zorg je niet alleen voor een goed functionerend afvoersysteem, maar ook voor een schone en gezonde leefomgeving.

Om een duidelijk beeld te krijgen van het proces van het reinigen en leegmaken van een septische put, bekijk onderstaande afbeelding:

septische put reinigen

Het reinigen en leegmaken van een septische put is een essentieel onderdeel van het onderhoudsproces. Door dit regelmatig te laten uitvoeren, kun je verstoppingen en andere problemen voorkomen, waardoor je septische put optimaal blijft functioneren.

Onderhoud van een septische put

Het onderhoud van een septische put is essentieel om problemen te voorkomen en de levensduur van de put te verlengen. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat de put optimaal blijft functioneren en verstoppingen of andere problemen worden voorkomen.

Om te beginnen is het belangrijk om de septische put regelmatig te laten reinigen en leegmaken. Dit zorgt ervoor dat de opgebouwde sliblaag en andere vaste stoffen worden verwijderd, waardoor de put efficiënt blijft werken. Het wordt aanbevolen om de put eens in de drie tot vijf jaar te laten reinigen, afhankelijk van het gebruik en de grootte van de put.

Daarnaast is het belangrijk om bewust om te gaan met wat je doorspoelt in het riool. Voorkom het doorspoelen van vet, oliën, chemicaliën of andere stoffen die de bacteriën in de put kunnen beschadigen. Ook het doorspoelen van grote hoeveelheden toiletpapier kan verstoppingen veroorzaken.

Een ander aspect van het onderhoud is het controleren van de in- en uitstroomleidingen van de septische put. Controleer regelmatig of er sprake is van lekkages, verstoppingen of andere problemen. Het tijdig opsporen en verhelpen van deze problemen kan verdere schade aan de put voorkomen.

Tot slot is het belangrijk om te weten wat te doen bij problemen met de septische put. Veelvoorkomende problemen zoals verstoppingen of geurhinder kunnen vaak zelf worden opgelost, maar in sommige gevallen is het raadzaam om een professional in te schakelen. Zij hebben de expertise en middelen om complexere problemen op te lossen.

“Regelmatig onderhoud van een septische put is van groot belang om problemen te voorkomen en de levensduur te verlengen.”

Door regelmatig onderhoud uit te voeren en bewust om te gaan met de septische put, kun je problemen zoals verstoppingen en geurhinder voorkomen. Dit zorgt niet alleen voor een efficiënte werking van de put, maar ook voor een gezonde leefomgeving. Neem het onderhoud van de septische put serieus en laat deze regelmatig reinigen en controleren, zodat je langdurig kunt genieten van een goed functionerende afvalwateroplossing.

onderhoud septische put

De prijs van een septische put

Een septische put is een essentieel onderdeel van een goed functionerend afvalwatersysteem. Als je overweegt om een septische put te laten plaatsen, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten. De prijs van een septische put kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder bespreken we enkele van deze factoren en geven we waardevolle tips om kosten te besparen.

Factoren die de prijs beïnvloeden

 • Grootte van de septische put: De prijs van een septische put kan variëren op basis van de gewenste capaciteit. Grotere septische putten zijn meestal duurder dan kleinere modellen.
 • Diepte van het graafwerk: Als de grond waarin de septische put wordt geplaatst moeilijk te bereiken is of als er dieper gegraven moet worden, kan dit extra kosten met zich meebrengen.
 • Bodemgesteldheid: De bodemgesteldheid kan van invloed zijn op de kosten. In sommige gevallen is het nodig om extra maatregelen te nemen, zoals het verstevigen van de bodem, wat kan leiden tot hogere kosten.
 • Accessoires en extra functies: Sommige septische putten worden geleverd met extra functies, zoals alarmen of filters. Deze accessoires kunnen de prijs verhogen.

Tips om kosten te besparen

 1. Vergelijk offertes: Vraag offertes aan bij verschillende septische put installatiebedrijven om een idee te krijgen van de prijsverschillen. Zorg ervoor dat je de specificaties en services vergelijkt om een weloverwogen beslissing te kunnen maken.
 2. Onderzoek lokale voorschriften: Controleer of er specifieke voorschriften zijn voor het plaatsen van een septische put in jouw regio. Het kan zijn dat bepaalde maatregelen nodig zijn, wat van invloed kan zijn op de kosten.
 3. Onderhoud: Zorg goed voor jouw septische put om te voorkomen dat er dure reparaties nodig zijn. Regelmatig onderhoud kan problemen voorkomen en de levensduur van de septische put verlengen.

Als je een septische put wilt laten plaatsen, is het raadzaam om een professional in te schakelen. Een ervaren installateur kan je helpen bij het bepalen van de juiste grootte en het uitvoeren van de installatie volgens de geldende regels en voorschriften. Zo ben je verzekerd van een goed functionerend systeem.

Septische put ruimen en ontstoppen

Wanneer je te maken hebt met een septische put, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het ruimen en ontstoppen van de put. In deze sectie gaan we dieper in op dit proces, inclusief wanneer het nodig is, de mogelijke oorzaken van verstoppingen en hoe je deze problemen kunt verhelpen.

Wanneer moet je een septische put ruimen?

Een septische put moet regelmatig worden geruimd om te voorkomen dat deze overloopt en andere problemen veroorzaakt. Het wordt aanbevolen om de put eens in de drie tot vijf jaar te laten ruimen, afhankelijk van het aantal mensen in het huishouden en het gebruik van water. Het is ook verstandig om de put te laten controleren op eventuele problemen voordat je deze laat ruimen. Een professional kan uitvinden of er verstoppingen zijn of andere problemen die moeten worden opgelost.

Mogelijke oorzaken van verstoppingen

 • Overmatig gebruik van toiletpapier: Te veel toiletpapier kan de leidingen blokkeren en leiden tot verstoppingen in de septische put.
 • Vreemde voorwerpen: Het doorspoelen van vreemde voorwerpen zoals tampons, maandverband of schoonmaakdoekjes kan de leidingen verstoppen en de normale werking van de septische put belemmeren.
 • Vet en olie: Het wegspoelen van vet en olie in de gootsteen kan de leidingen verstoppen en de afbraakprocessen in de septische put verstoren.
 • Boomwortels: Als er bomen in de buurt van de septische put groeien, kunnen de wortels de leidingen beschadigen en verstoppingen veroorzaken.

Hoe verstoppingen kunnen worden verholpen

Als je merkt dat je septische put verstopt is, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen:

 1. Gebruik geen chemicaliën: Vermijd het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor het milieu en het delicate bacteriële evenwicht in de septische put kunnen verstoren.
 2. Gebruik een ontstoppingsveer: Een ontstoppingsveer kan helpen bij het verwijderen van verstoppingen in de leidingen. Volg de instructies op de verpakking voor het juiste gebruik.
 3. Schakel een professional in: Als je niet in staat bent om de verstopping zelf te verhelpen, is het raadzaam om een professional in te schakelen. Een ervaren rioleringsbedrijf kan het probleem opsporen en verhelpen met behulp van geavanceerde apparatuur en technieken.

Zorg ervoor dat je regelmatig onderhoud uitvoert aan je septische put om verstoppingen te voorkomen en ervoor te zorgen dat de put optimaal blijft functioneren. Raadpleeg een professional voor meer informatie en advies over het ruimen en ontstoppen van je septische put.

Septische put in België (Vlaanderen en Wallonië)

In België is het gebruik van septische putten een veelvoorkomende methode voor de behandeling van afvalwater. Zowel in de regio Vlaanderen als Wallonië zijn er specifieke regels en voorschriften waar eigenaren van septische putten zich aan moeten houden. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze regelgeving om problemen te voorkomen en de gezondheid van het milieu te waarborgen.

In Vlaanderen moeten septische putten voldoen aan de normen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Deze normen hebben betrekking op zowel het ontwerp als het onderhoud van de septische putten. Daarnaast moeten eigenaren van septische putten regelmatig deput laten ruimen, voor een optimale werking van het systeem.

In Wallonië wordt de vidange van septische putten gereguleerd door de Service Public de Wallonie. Eigenaren zijn verplicht om hun septische putten regelmatig te laten legen om verstoppingen en andere problemen te voorkomen. Het is essentieel om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor het ruimen en onderhoud van de septische putten in bijvoorbeeld Tubize.

Of je nu in Vlaanderen of Wallonië woont, de juiste zorg en onderhoud voor je septische put is essentieel. Het naleven van de regels en voorschriften zorgt voor een efficiënte afvalwaterbehandeling en draagt bij aan een gezonde leefomgeving. Zorg ervoor dat je altijd een professioneel bedrijf inschakelt voor de vidange van je septische put en volg de aanbevelingen op om problemen te voorkomen.

FAQ

Wat is een septische put?

Een septische put is een ondergrondse tank die is ontworpen om afvalwater te ontvangen en af te breken door middel van bacteriële werking. Het is een zelfstandig systeem dat wordt gebruikt in gebieden waar geen aansluiting op riolering mogelijk is. Het ontvangt het afvalwater van huizen en behandelt het op een manier die veilig is voor het milieu.

Waarom is het belangrijk om een septische put regelmatig te reinigen en leeg te maken?

Het regelmatig reinigen en legen van een septische put is essentieel om verstoppingen en andere problemen te voorkomen. Wanneer een septische put vol raakt, kan het afvalwater niet goed worden afgebroken, wat kan leiden tot overstromingen, slechte geuren en andere sanitairproblemen. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, blijft de septische put goed functioneren en wordt de levensduur ervan verlengd.

Hoe kan ik mijn septische put onderhouden?

Het onderhouden van een septische put omvat verschillende stappen. Ten eerste is het belangrijk om geen schadelijke stoffen, zoals chemische reinigingsmiddelen, in de afvoer te laten komen. Daarnaast is regelmatige inspectie en het laten uitvoeren van periodiek onderhoud door een professionele loodgieter aan te raden. Het volgen van richtlijnen voor watergebruik en het vermijden van overmatig gebruik van de septische put kunnen ook helpen om problemen te voorkomen.

Wat is de prijs van het plaatsen van een septische put?

De kosten voor het plaatsen van een septische put kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de tank, de locatie en eventuele extra voorzieningen die nodig zijn. Het is het beste om contact op te nemen met een professionele loodgieter voor een nauwkeurige prijsopgave op basis van jouw specifieke behoeften en omstandigheden.

Wanneer moet een septische put worden geruimd en ontstopt?

Een septische put moet worden geruimd en ontstopt wanneer deze vol raakt of wanneer er problemen optreden, zoals verstoppingen of slechte geuren. Het is belangrijk om de signalen van een verstopte septische put te herkennen, zoals langzamere afvoer, borrelende geluiden en slechte geur. Als je deze problemen ervaart, is het raadzaam om een professionele loodgieter in te schakelen voor het ruimen en ontstoppen van de septische put.

Wat zijn de specifieke regels en voorschriften omtrent septische putten in België, met name in de regio’s Vlaanderen en Wallonië?

In België zijn er specifieke regels en voorschriften omtrent septische putten die kunnen verschillen per regio. Het is raadzaam om contact op te nemen met de lokale overheid of sanitaire diensten om op de hoogte te blijven van de geldende regels. In bijvoorbeeld Tubize is er vidange fosse septique dienst beschikbaar die gespecialiseerd is in het legen en onderhoud van septische putten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest